BERGESIDEN VEL - HALVORSETVEGEN 2 - 2436 VÅLER I SOLØR

TELEFONER:  STYRET  ORG. NR. 984478178

E-mailadresse: bergesiden@brednett.no

Været i Bergesiden                          Blåenga direkte

SJEKK HASTIGHETEN PÅ NETTET HER

VELLENES FELLESORGANISASJON

  NOE AV DET SOM SKJER I VÅLER. 

LHL VÅLER.

   Linker:

Våler kommune   Nordaberget Vel
Solungen II   Braskereidfoss Vel
Mobakk Bil   Været i Bergesiden
Kalender   Væssia vel

 


 

 

TEATER INNLANDET TIL BERGESIDEN GRENDETUN 23. FEBRUAR 2018

Helle Ottesen i rollen som Hanna Winsnes.

Fredag 23. februar 2018 besøker Teater Innlandet Våler og Bergesiden Grendetun med forestillingen "Man tager 20 egg" av Otto Homlung. Basert på Hanna Winsnes - "alle kokebøkers mor" og med Helle Ottesen i rollen som Hanna Winsnes.

Hanna Winsnes var prestefruen som med sin kokebok fra 1845 oppdro det norske folk i slanking, matlaging, husdyrhold, såpekoking og korrekt behandling av hushjelpa.

Hun ble både beundret og latterliggjort, og Arne Garborg harselerte kraftig med henne: "Man tager...tager...tager... og plages ikke av spørgsmålet om hvor man skal tage fra."

Hun var også Norges første kvinnelige romanforfatter og skrev blant annet romantiske ukebladsromaner der det både myrdes og elskes. Under et manns-pseudonym, vel og merke. Hun var jo prestefrue.

Ektemannens prestegjerning sendte dem til blant annet Trysil og Valdres, før de endte opp på Vang prestegård utenfor Hamar.

Bli med inn på Hanna Winsnes' kjøkken! Her forteller hun om sitt spennende liv mens hunlager grønnsaksuppe til sine gjester.

Suppa serveres i pausen!

Forestillingen spilles kl. 19:00 og varer ca. 90 minutter med pause. Billetter kr. 295,- - inkludert suppe i pausen.

For bestilling av billetter, send mail til billett@teaterinnlandet.no og oppgi "spesialtilbud som referanse ved bestilling.

Alternativt: Ring Kristine Tranås ved Teater Innlandet på tlf. 466 94 856 eller Arne Idar Grandahl i Bergesiden Vel på tlf. 900 96 885.

 

Glåmdalen 14.02.2018
Hamar: Hun var hele Norges kjøkkenekspert, prestefruen Hanna Winsnes. Snart kommer hun til en scene nær deg.

«Man tager tyve egg» er tittelen på forestillingen, og vi møter Helle Ottesen i rollen som den geskjeftige fru Winsnes.

Med sin kokebok «Lærebog i de forskjellige Grene af Husholdningen» fra 1845 oppdro hun det norske folk - ihvertfall middelklassen - i slakting, matlaging, husdyrhold, såpekoking og korrekt behandling av hushjelpa.

Hanna Winsnes ble både beundret og latterliggjort. Arne Garborg harselerte kraftig med henne: «Man tager…tager… og plages ikke av spørgsmålet om hvor man skal tage fra».

Senere kom en kokebok for «tarvelige husholdninger», altså dem som hadde litt mindre å rutte med.

Hun var også Norges første kvinnelige romanforfatter, og skrev blant annet romantiske ukebladromaner der det både myrdes og elskes. Under et manns-pseudonym, vel og merke. Hun var jo prestefrue. Midt oppi skrivingen fødte hun åtte barn og administrerte et stort hus med 15 til bords og 20 på kjøkkenet.

Familien Winsnes bodde i

mange år på Vang prestegård utenfor Hamar, det som i dag er Toneheim folkehøgskole. Hennes kunnskaper om urter er forøvrig godt bevart, for på Domkirkeodden på Hamar finnes et eget urtebed etter hennes «smak».

Forestillingen vises på Oppstad samfunnshus 22. februar, på Bergesiden i Våler 23. februar, og på Milepelen 3. mars. Hanna disker også opp med grønnsakssuppe til gjestene i pausen.

 

NY FORSKRIFT FOR UTDELING AV GRASROTMIDLER!

 Grasrotsandelen er en ordning der Norsk Tippings kunder selv kan bestemme hvilken forening eller klubb som skal motta et beløp av det de selv spiller for.

Som følge av en endring i forskriften som trådde i kraft 1 januar 2018 økes andelen fra 5 til 7 prosent av spill-innsatsen! 

I begynnelsen av januar i år strømmet pengene ut fra Hamar til norsk organisasjonsliv. Rundt 25.000 lag og foreninger fikk bidrag via Grasrotandelen for 2016. Til sammen ble det tilført 448 millioner kroner til organisasjonslivet via Grasrotandelen.
 
 

STØTT BERGESIDEN VEL - VIA GRASROTANDELEN

GRASROTANDELEN er en ordning fra Norsk Tipping, hvor du som registrert spiller kan velge et lag eller en forening, som du ønsker å støtte økonomisk.

Ved å støtte BERGESIDEN VEL som din Grasrotmottaker er du samtidig med på å støtte opp under lokalsamfunnet. Ta kontakt med nærmeste kommisjonær, eller logg deg inn på https://www.norsk-tipping.no/grasrotandelen/ for ytterligere informasjon.

Det har vært en brukbar stigning i utbetalingene fra 2009 til og med 2016, men det bør være rom for ytterligere økning.

Bergesiden Vels Org. nr. er: 984478178

Se mer her:

Bergesiden Vel håper på ditt bidrag - og takker for støtten!

INTERESSERT I VETERANKJØRETØY?

Her finner du litt informasjon og "terminlisten" for "Torsdagstreff for veterankjøretøy i Elverum 2018".

Mange av medlemmene er fra Våler og noen av aktivitetene foregår også i Våler.

Den 31. mai er det Bergesiden Grendetun som får besøk og 26. juli legges turen til Tøråsen Mølle i Våler. 26. august er det "veterandag" i Gravberget.

Ønsker du mer informasjon - ta kontakt med Bjørn (918 42 840) eller Werner (911 53 566). Se mer her

ALT DU MÅ VITE OM DEN NYE ÅRSAVGIFTEN

Årsavgiften er borte og erstattet av ny avgift.

Tidligere ble årsavgiften krevd inn av Skatteetaten. Fra 2018 er årsavgiften blitt til «trafikkforsikringsavgift», og betales over bilforsikringen. Det gjør at du kan dele opp avgiften gjennom året, noe som vil forenkle og gi større fleksibilitet for bileiere.

Trafikkforsikringsavgiften er bestemt av politikerne, og det er forsikringsselskapene som har jobben med å kreve den inn. Tidligere het avgiften «årsavgift», og måtte betales i sin helhet innen 20. mars, nå betales den samtidig som forsikringsavtalen på bilen din.

Les mer her

(26.01.2018)

DIESEL ER FREMDELES GREIT SIER NORGES AUTMOBILFORBUND (NAF)

Fra å være det anbefalte alternativet for klimaet, har dieselbilen endt opp med å bli uglesett, særlig i byområdene. Men diesel er fremdeles greit, det er bare avhengig av hvor du bor. Bor og kjører du stort sett i distriktene, kan du kjøre dieselbilen med god samvittighet.

Det er fortsatt få elbiler som dekker behovet for plass og hengerfeste, og det er ikke alle steder det finnes hurtigladere enda. Hvis du bor og kjører utenfor de store byene kan du kjøre dieselbil med god samvittighet.

Les mer her

(26.01.2018)

ARBEIDET MED SCENEBYGGET GÅR FRAMOVER

Bildet er tatt lørdag 20. januar 2018 av Hans D Bakke og viser de som var på dugnad denne dagen. Fra venstre: Svein Erik Grandahl, Jan Ivar Sparby, Einar Finstad, Per Arne Pedersen, Sigmund Tøraasen og Arne Idar Grandahl.

Arbeidet med scebygget og scenen går raskt framover og mye forventes å være gjort i løpet av denne helgen.

Grunnet sykdom blant "dugnadsgjengen", har man måttet leie inn noe mer ekstern hjelp enn planlagt. Noe som en liten periode medførte at prosjektet hadde en begrenset framdrift.

Men med ekstern bistand og dugnadsaktiviteten tilbake, er man igjen i godt gjenge. Scenen mangler snart bare parketten på gulvet og arbeidet med garderoben er godt i gang. Snart står lagerdelen for tur.

Og fredag 23. februar kl. 18:00 skal man være klare for å ta imot Teater Innlandet med forestillingen "Man tager 20 egg".

Mer informasjon om forestillingen kommer.

(25.01.2018/AIG)

  • Store deler av salen er ryddet og bak forheng av plast skjer det ting....

  • ......og her kan man se at selve scenen begynner å ta form.

EN AV BERGESIDEN VELS STØTTESPILLERE HERJER I SLALOMBAKKEN I ALPENE

KLAR: Sven Erik Tøraasen fra Våler er nå på plass i St. Anton igjen for en uke i slalåmbakkene. Foto: Sverre Viggen

Denne helga er Sven Erik Tøraasen (84) fra Våler i Alpene for 45. gang.

– Dette er blitt en viktig del i livet for meg. Jeg føler meg tryggere og stødigere på slalåmski enn på langrennsski, sier han til Sverre Viggen og Østlendingen 22.01.2018.

De siste 25 årene har St. Anton i Østerrike vært fast plass for minst en uke i alpinbakkene i løpet av vinteren. Nå er han der for en ukes trening før han i mars drar nedover igjen sammen med andre nordmenn han er blitt kjent med under oppholdene der.

Før St. Anton ble fast oppholdssted, var han fire–fem år i Lech og Ischel i Østerrike.

Gir seg ikke

– Nå er det samme sted, samme seng og samme bakke hver vinter. Det blir det nok også så lenge jeg kommer til å ta turen nedover. Akkurat nå føler jeg meg i så bra form at jeg regner med at det blir slalåm i Alpene i mange år framover. Helsa er god og formen bra. Det ene henger sammen med det andre, sier 84-åringen som også er en racer i bowlinghallene.

– Jeg har nok tenkt at nå er det siste gangen. Men når jeg kommer dit ned og er i gang, kjenner jeg at lysten er veldig sterk på at dette slett ikke skal være siste gangen. Så lenge lysta til å klemme på er der, bestiller jeg rom for neste vinter og et nytt helårskort. Nå skal jeg i første omgang ta denne treningsuka før den faste gjengen drar nedover igjen i uke 11 (i mars), fortsetter Sven Erik Tøraasen.

Til denne treningsuka, som han kaller det, har han med seg svigersønnen. Hender det at ikke noen har anledning til å være med på den første uka, drar han alene. Det har han gjort noen ganger. Flotte dager i skibakkene trekker så hardt at det skal veldig mye til for at han dropper det.

Bor i bakken

Fast boplass så godt som i bakken, gjør det lettvint å ta seg ut på ski. 84-åringen fra Våler er blant de ivrigste, og det blir timevis i bakken hver dag så sant det ikke er dårlig vær.

– Er det dårlig sikt, kjører jeg ikke. Jeg vil ikke ta sjansen på å kjøre ut, kollidere eller på en eller annen måte blir skadet. Jeg har unngått det så langt, bank i bordet, sier Tøraasen.

Han startet sin alpinkarriere i Trysil i 1975. Han startet som godt voksen mann, men da han først var i gang, ble det en aktivitet han ikke kan være foruten. Han kjører ikke lenger ved norske alpinanlegg. Ikke fordi han ikke kan ha lyst, men fordi turene til Alpene er det store.

– Jeg traff en svensk kar i St. Anton, og vi er blitt enige om å treffes for å kjøre litt i Sälen. Vi får se om det blir noe av det i vinter. Turene til Østerrike har førsteprioritet, slår han fast.

– Du er jo også en veldig god bowlingspiller. Hva er artigst av bowling og alpint?

– Begge deler er herlige aktiviteter. Men ikke noe kommer opp mot dager i bakkene i St. Anton på skyfrie og solrike dager. Bowling kan man spille når som helst. Akkurat nå er det slalåm som gjelder, sier Sven Erik Tøraasen et par dager etter at han knuste resten av veteranbowlerne i Solør.

(Østlendingen/AIG 22.01.2018)

 

4. des, 2017

AKTIVITETSPLAN FOR LHL 2018

Oversikt over LHL Vålers aktiviteter i 2018

EN STOR TAKK TIL ELEVENE OG LÆRERE VED SOLØR VGS AVD. VÅLER VG1 BYGG- OG ANLEGGSTEKNIKK 2017/2018

På bildet ser vi til venstre lærer Bjørn Olav Bjørneseth og Ragnar Einarsrud og til høyre noen av elevene i ferd med å feste "asfaltplater" på den siste veggen.

Etter å ha stilt opp flere mandager fra midten av oktober var det i dag (20.11.2017) siste dag på Bergesiden Grendetun for elevene og lærer Bjørn Olav Bjørneseth ved Solør vgs VG1 bygg- og anleggsteknikk - for denne gang. 

Atter en gang - takk for vel utført jobb!

Nå er det dugnaden alene, som må gjøre jobben.

 

DET SKJER NEDE VED GLOMMA

Endringene nede ved Glomma begynner nå å nærme seg en avslutning.

Området rundt "båtnaustet" og den nye nedkjøringa til Glomma er snart ferdig.

Nå gjenstår det litt grusing, planering, såing av plenfrø og bearbeiding av HC-plassen - før de to "drivkraftene" bak prosjektet - Jahn Helge Grandal og  Ragnar Einarsrud kan si seg ferdig med arbeidet.

Tilgangen er GRATIS og - ta gjerne med båten og ta en prøvetur.

  • Flytebrygga har fått ny plass og blitt noe forlenget.

  • Nedkjøringa ned mot Glomma er endret.

TRIMGRUPPA ENDRER "TURDAG"

Mandag utgår som "trimdag".

Fra og med 5. september 2017 blir det følgende endringer:

- Trimdagen blir tirsdag (i stedet for mandag).

- Oppmøte ved Lena Maskin på Vestmo hver tirsdag kl.18:00.

For spørsmål - ta kontakt med Liv F. på tlf. 909 76 663.

Alle "gamle" og nye deltakere ønskes velkommen!

BERGESIDEN VEL ER NÅ MEDLEM I VELLENES FELLESORGANISASJON

Bergesiden Vel har meldt seg inn i Vellenes Fellesorganisasjon (Velforbundet).

Noen medlemsfordeler:

- Forsikringsordninger ved dugnader etc 

- Faglig råd- og veiledning

- Juridisk rådgivning

- Kurs- og konferanser

- Velposten

- StyreWeb - Veldrift

                                              

LIONS CLUB VÅLER SPONSER HJERTESTARTER PÅ BERGESIDEN GRENDETUN

Ragnar Einarsrud (til venstre) mottar hjertestarteren av President i Lions Club Våler, Kjell Ivar Berget.

Styret i Bergesiden Vel har i lengre tid gått med planer om å få installert en hjertestarter på Bergesiden Grendetun.

Og for en tid tilbake sendte Bergesiden Vel ut forespørsel om noen kunne tenke seg og sponse vellet med en slik.

Det tok ikke mange dagene før vellet fikk positiv tilbakemelding fra Lions Club Våler om at dette tiltaket ville de med stor glede være med på.

Hjertestarteren ble i dag (10.08.2017) overrakt Bergesiden Vel ved nestleder Ragnar Einarsrud av nyvalgt president i Lions Club Våler, Kjell Ivar Berget.

Hjertestarteren vil bli plassert på Grendetunet på en slik måte at den vil være tilgjengelig for alle - 24 timer i døgnet. Den vil også bli meldt inn i "Hjertestarterregisteret".

I løpet av høsten vil det i regi av den lokale leverandøren, Rohrmuller Medical, bli kjørt kurs i bruk av starteren. Vi kommer tilbake til dette.

Bergesiden Vel takker Lions Club Våler for gaven! Som man håper det ikke vil bli behov for.

(AIG)

SOLUNGAVISAS OMTALE AV KULTURDAGEN 24. JUNI 2017

Foto: SolungAvisa/HDB

BERGESIDEN: Bortimot et kvart tusen mennesker samlet seg til midtsommer-fest på velforeningens flotte kultursted ved Glomma lørdag. Flott underholdning, stands og god mat var hovedingrediensene.
 

Folket i Bergesiden, ja, på hele Solørs vestside, har virkelig fått et flott sted de kan samles ved i ulike anledninger.

Det er nedlagt utrolig mye dugnad av velforeningens medlemmer, og det vil bli trukket ytterligere veksler på de som vil være med å ta et tak, for utbyggingen skal fortsette.

(Utdrag fra SolungAvisa onsdag 28.06.2017).

9. apr, 2017

NOEN HISTORISKE KART OVER BERGESIDEN

Her finner du historisk kart over Bergesiden. Kanskje ikke helt slik vi kjenner Bergesiden i dag.

25. mar, 2017

LÅN- OG VERDITAKST PÅ HALVORSETH NORDRE

Se eiendomstakst på Halvorseth nordre (Bergesiden Grendetun) av 21.03.2017.

25. mar, 2017

Årsmøtet 2017

Her finner du: Styret for 2017, org.kart, styrets årsberetning for 2017, regnskapsammendrag for 2016 og budsjett for 2017.